Detta är information från Michelin
Warning: Undefined variable $timestamp in /customers/b/9/4/realcontent.se/httpd.www/michelin/wp-content/themes/CISK/single.php on line 25
Så väljer du rätt sommardäck! Däckguiden ger dig säkra tips som sparar pengar och miljön

Så väljer du rätt sommardäck!

Dags att byta till sommardäck?
För dig som planerar att köpa nytt finns det en hel del att tänka på och välja mellan ur både miljö- och säkerhetssynpunkt.
Spana in däckguiden som tipsar om vad som är viktigt att tänka på!

Bilder: Se nyskapande däcken – med mönster som förnyar sig

Däcken till din bil är en förbrukningsvara, men om de används på rätt sätt kan däcken både leva länge och hjälpa dig vara säker på vägarna.

Just säkerheten är viktig när du ska välja nya däck. Däcken är bilens enda kontakt med vägbanan och är under körning ungefär lika stora som fyra handflator. Detta påverkar naturligtvis hur bilen reagerar när du styr, bromsar, gasar och svänger.

Kör med rätt tryck

För att däcket ska vara så säkert som möjligt är det viktigt att ha rätt däcktryck.

Om trycket är för lågt ökar slitaget. Kör du exempelvis på 80 procent av det rekommenderade däcktrycket så minskas inte bara tryggheten på vägen, däckens livslängd kan dessutom minska med 25 procent. Kör du istället med 70 procent av rekommenderat lufttryck kan däckets livslängd halveras.

Med ett lågt däcktryck ökar också bränsleförbrukningen, därtill blir däckstabiliteten i sidled sämre vilket ökar risken för olyckor. Så med rätt däcktryck kan du alltså spara pengar, minska koldioxidutsläppen och värna om din säkerhet.

Rullmotståndets betydelse

En annan bra sak att tänka på när det är dags att köpa nya däck är ekonomin. Ett bra tips är att titta lite extra på rullmotståndet för däcket och kanske inte stirra sig blind på däckpriset.

Det är nämligen så att ungefär 20 procent av det bränsle som du tankar går till att övervinna däckens rullmotstånd. Så att välja ett lättrullande däck med lång livslängd sparar inte bara dina pengar utan även hela vår miljö.

När du ska välja nya sommardäck till din bil gäller det också att fundera på hur du kommer att använda bilen, vilket underlag den oftast rullar på.

Ett däck är konstruerat av många olika lager. Längst in finns ett lufttätt innergummi som omgärdas av däckets stomme som har lager av textiltrådar och ett bälte av stål, polyester eller liknande. Ytterst på däcket finns sedan slitbanan, det vill säga den yta som har kontakt med vägen.

Tänk på profilen

Det är även viktigt att följa din biltillverkares rekommendationer vad gäller storlek och dimensioner på däcken. Gör du andra val kan köregenskaperna bli sämre och bränsleförbrukningen högre.

En låg profil på däcken ger till exempel bra stabilitet, medan en högre profil ger bättre komfort. Ett bredare däck ger – rent logiskt – också bättre grepp på torr asfalt men klarar vattenplaning sämre.

Hur som helst så är det viktigt att ett däck monteras rätt och i rätt rullriktning för att du ska få de bästa tänkbara egenskaperna och så lång livslängd på däcken som möjligt.

Viktiga tipset: Undvik onödiga avgifter – då ska du inte byta däcken

Här följer några viktiga tips som gör valet av däck enklare:

  • Lagen säger att ett sommardäck måste bytas när mönsterdjupet är mindre än 1,6 millimeter, till skillnad från vinterdäckens gräns vid 3,0 millimeter. Däcken har slitageindikatorer i mönstret som visar när det är dags att byta däck, dessa är utformade som små klackar tvärs över mönsterspåren.
  • Enligt lagen ska också dubbdäcken ska vara borta från bilen senast 16 april, om det inte råder vinterväglag. Friktionsdäck får användas året runt, men är inte är att rekommendera eftersom gummit inte är anpassat för varma sommarvägar.
  • Det är bra att med jämna mellanrum kontrollera däckens status. Gör det till rutin att optiskt undersöka däcken när du tankar och att undersöka däcken mer grundligt varje år. Mät lufttrycket en gång i månaden för att hela tiden se till att du kan köra säkert och ekonomiskt.
  • Om ett däck är felaktigt slitet finns det några enkla sätt att tolka vad som behöver justeras.
    ∗ Har du slitage på ena kanten av slitbanan handlar det oftast om  felaktig hjulinställning.
    ∗ Är det slitage på båda kanter av slitbanan så är lufttrycket för lågt.
    ∗ Är det istället slitage i mitten av slitbanan så är lufttrycket  för högt.
  • För bästa prestanda bör du använda samma typ av däck på alla fyra hjul. Däck med olika storlek, konstruktion och slitage kan påverka fordonets stabilitet och köregenskaper.
  • När dina nyinköpta däck har börjat rulla är det viktigt att hålla koll på lufttrycket. Däcken förlorar luft hela tiden, även om det är lite så försvinner luft ur däcken varje dag. Dessutom tappar däck som inte används mer luft än däck som rullar.
  • Det finns en obligatorisk EU-märkning som hjälper konsumenten att välja rätt däck. I detta ingår tester för rullmotstånd, bromsgrepp på våt väg och externt buller som tre punkter för att ge konsumenter en indikation om däckets kvalitet och kapacitet.
    Rullmotstånd (A-G)
    Anger hur lätt ett däck rullar. Ett tungrullat däck drar mer bränsle än ett lättrullat. Skillnaden i bränsleförbrukning för en bil med däck av klass A jämfört med klass G är cirka 0,5 liter per 100 km.
    Bromssträcka våt väg (A-F)
    Hur bra ett däck presterar vid inbromsning på vått underlag. Vid 80 km/h är skillnaden på bromssträckan mellan A- och F-klassade däck cirka fyra billängder (18 meter).
    Bullernivå
    Hur högt ljud däcket ger ifrån sig utanför bilen.
  • Är du tveksam är alltid bra att kontakta en däckexpert som kan ge råd.

Video: Fantastiska tekniken bakom Michelins däckprestanda